Vagyonőri munka jelentősége-saját alkalmazotti lopás felderítése

Vagyonőri munka jelentősége-saját alkalmazotti lopás felderítése

Egyik megbízóknál több éve eredményesen dolgozó vagyonőrünk figyelme egy szintén huzamosabb ideje ott dolgozó alkalmazottra – nevezzük Eszternek – irányult.

Eszter korábban csendes, visszafogott, szolid személy benyomását keltette, amely mind magaviseletében, mind pedig megjelenésében megnyilvánult. Egy idő után azonban személyisége megváltozott, többségében bezárkózott és nem igazán kommunikált már a kollégáival.

Egy nap vagyonőrünk fülébe jutott, hogy már többen is panaszkodtak Eszterre, aki csak bizonyos körrel tartotta fenn a régi kapcsolatát, a többiekkel szemben pedig ridegséget és elutasítást mutatott. Ez az információ már felkeltette kíváncsi őrünk figyelmét, így elkezdte a lány munkavégzését is figyelemmel kísérni.

Kollégánk pár hetes szorosabb ellenőrzés után, egy napon azt tapasztalta, hogy Eszter egy lépcsőházban az átlagos közlekedési sebességénél kb. 2-4 másodperccel (!) lassabban ért fel. Ez nem is volna kirívó eset, hiszen napi 8-10 órás műszakok alatt természetes, hogy az ember elfárad, ám ezek ez az eset még a műszak elején történt! Kollégáink az „érdekességen” kívül eleinte nem tudtak mit kezdeni ezzel a ténnyel, ezért a következő napokban kamerarendszeren figyelték tovább Eszter tevékenységét.

A lány mozgásai változóak voltak, munkájából adódóan mindegyik helyiséghez hozzáféréssel rendelkezett, ami az elemző munkánkat nem könnyítette meg. Viszont több esetben látható volt, hogy az egyik raktárból – ahol több apró árucikk volt készletezve – általában az emeleti irodája felé vette az irányt, ahová egyszer normál tempóban érkezett meg, máskor viszont lassabban jutott fel.

A további megfigyelések során egyértelművé vált számunkra, hogy a tempóváltozást nem a fáradság okozza, hanem az a raktárral van összefüggésben. Őrünk stopperórával ült a kamerák előtt, és továbbra is mérte a „futamokat”, majd egy lassabb tempójú közlekedés után elhatározta, hogy bizonyos területeken (pl. lépcsőfordulók) lévő kamerák hiánya miatt személyesen megy Eszter után az emeletre. Az egyik ilyen kamera nélküli lépcsőfordulóban egy termék csomagolópapírjának darabjaira bukkant, ami abból a raktárból származott, ahonnan Eszter az imént jött ki. Ezt követően már egyszerűen összeállt a mozaik, azonban vagyonőrünk továbbra is figyelte Eszter aznapi tevékenységét, melyről tájékoztatta területi vezetőjét és a megbízót is.

Esztert a műszakja végén megkérte a munkáltatója, hogy fáradjon vele az irodába, ahová már területi vezetőnk is megérkezett. A lány a kooperáció hiányának, kockázatainak ismertetése után, kis idő múlva előadta a nála lévő termékeket, és elmondta, hogy az elmúlt időszakban kb. 100.000 – 150.000 Ft értékben tulajdonított el hasonló módszerrel különféle árucikkeket. A módszer minden esetben ugyanaz volt; a raktárból termékeket hozott ki, amely munkaköréből eredően természetes volt, azonban egyes árukat az említett lépcsőfordulóban kicsomagolta (ekkor tartott hosszabb ideig a lépcsőzés), az árukat a ruházata alá rejtette, majd a dobozokat tovább vitte magával, azt színlelve, mintha abban még a termékek is benne lennének. Az irodájában a dobozokat apró darabokra tépte, majd azokat más termék dobozába (pl. dobozos tej, kefir) rejtette, és így dobta a hulladékgyűjtőbe.

Comments are closed