Vagyonvédelem, leltárhiány

Kiskereskedelmi objektumok

A kiskereskedelmi leltárhiány csökkentése: rendszerszemléletű vagyonvédelem

A JUSTICE Security által védett kiskereskedelmi egységekben a leltárhiány a hazai iparági átlag ötödére (!) csökkent. Hogy miben rejlik cégünk tevékenységének egyedülálló hatékonysága? A kulcs: a rendszerszemléletű szolgáltatás, vagyis nem csak vagyonőröket és/vagy kamerás rendszereket biztosítunk, hanem ár/értékarányban kiemelkedő megtérülés mellett optimalizáljuk a vagyonvédelmi elemeket.

Mi a kiskereskedelmi vezetők legnagyobb félelme?

A leltárhiány. A leltárhiány egyértelmű és értelmetlen veszteség. Ezért ennek csökkentését helyeztük vagyonvédelmi tevékenységünk középpontjába. A kiskereskedelmi vagyonvédelem komoly fejlődésen ment át az utóbbi időben. A sokáig egyeduralkodó élőerős őrzés önmagában ma már drága és elavult. A védelem hatékonyságát egyre több és több biztonságtechnikai eszköz, módszer egészíti ki (áruvédelmi rendszerek, behatolás jelzők, videó megfigyelő rendszerek). De ez még aligha nevezhető komplex vagyonvédelemnek. Hiszen a keletkező leltárhiány csupán töredékét képes megakadályozni, illetve felderíteni, mivel kizárólag a külső elkövetőkre koncentrál. Márpedig minden kereskedő tudja, hogy az ismeretlen eredetű leltárhiány igen jelentős részét (nemzetközi felmérések szerint a 70-75%-át) belső elkövetők, azaz a munkatársak, valamint a folyamatokban rejlő hiányosságok, hézagok okozzák. Egy szemléletes példával illusztrálva: Míg a vagyonőr a biztonsági kamerákon figyeli a potenciális bolti szarkát és alig várja, hogy az eltegye a nyitott táskájába a 2000 forint értékű parfümöt, addig a pénztáros csinál egy 12 000 Ft értékű fiktív visszárut a kasszánál, a raktárban egy még működő 60 000 Ft értékű fúrógépet szándékosan selejtnek írnak le, a beszállító pedig beérkezett termékek mennyiségével manipulál, összejátszva az árut átvevő bolti dolgozóval. A hatékony vagyonvédelem mind a külső, mind a belső elkövetéseket megakadályozza. Erre fejlesztette ki a JUSTICE Security a CSSS rendszert.

CSSS, azaz Complex Store Security System – de mitől több ez?

A CSSS a leghatékonyabb kiskereskedelmi vagyonvédelmi rendszer, amely 4 elemből áll:

 1. Controlling szemléletű belső ellenőrzés
 2. Speciális értéknövelő szolgáltatások
 3. Őrzés-védelem
 4. Biztonságtechnika

Ezek egymást kiegészítve lefedik a leltárhiány keletkezésének szinte minden lehetőségét. Azt is láthatjuk, hogy a különböző védelmi eszközök és folyamatok szoros kapcsolatban állnak egymással, ezért nem érdemes ezeket különválasztani és több szolgáltatóra bízni. Ilyenkor éppen a rendszer hatékonysága veszik el, hiszen romlik az egységek közötti kommunikáció, rejtve maradnak összefüggések, felderítetlen marad a leltárhiány oka. És ez a legrosszabbhoz vezethet: a megbízó vagyonvédelemre szánt befektetése nem térül meg. A részegységek közvetlen céljai mind egy közös érdeket szolgálnak: a leltárhiány csökkentését. A CSSS egységes rendszerbe foglalja az áruházi vagyonvédelmet, a jól képzett emberi erőforrást és a modern biztonságtechnikát.   Ismerje meg a CSSS elemeit!

1. Controlling szemléletű belső ellenőrzés

A controlling szemléletű vagyonvédelem lényege, hogy a hagyományos  vagyonőri munka eredményorientált célt kap. Mit szeretnénk? Alacsonyabb leltárhiányt. Azonban a leltáreredmény több összetevős, a hiánynak csak egy kis részét okozzák a bolti szarkák. Ezért a vagyonvédelmi cég felelőssége jó esetben túlmutat az eladótér megfigyelésén. A controlling szemléletet alkalmazó boltokban például csak a vagyonőr jelenlétében és ellenőrzése alatt selejteznek, írnak le belső felhasználásra terméket. Így a folyamatok és azok indokoltsága visszaellenőrizhető. A vagyonőrök speciális, folyamatszemléletű képzést kapnak, így a szokásos feladatokon kívül képesek ellenőrizni és feltárni a belső folyamatok hiányosságait.

2. Speciális értéknövelő szolgáltatások

 • Folyamatátvilágítás

Ennek célja a legköltséghatékonyabb védelmi rendszer kidolgozása ügyfeleink részére.

 • Próbavásárlás

Más néven „Mystery Shopping”. A próbavásárlások alkalmával mind biztonsági, mind kereskedelmi szempontból ellenőrizni tudjuk egy adott áruház személyzetét.

 • Bérleltár

Független szolgáltató cégként hajtjuk végre megbízóink igényei szerint kereskedelmi egységek leltározását. Megbízóinknak nem kell túlóra díjat fizetnie saját alkalmazottaiknak, nem igényel részükről szervezési feladatokat, gyorsan, pontosan és objektíven végezzük a leltár tevékenységet. A leltár eredményeket közösen értékeljük ki a megbízóval, azonnali képet kapva a „veszélyeztetett termékek” köréről. Ezen adatok ismeretében a szóban forgó termékek védelmi szintje növelhető.

 • Zárás ellenőrzés

Az alkalomszerű ellenőrzés során az áruházak zárását követően, a távozó dolgozók ruházatának és csomagjainak, esetlegesen gépjárműveinek ellenőrzésére kerül sor. Viszonylag egyszerűen és gyorsan végrehajtható, preventív hatása megkérdőjelezhetetlen.

 • Biztonsági oktatás

A dolgozók biztonságtudatos szemléletének kialakításában van jelentős szerepe. Az oktatás során alapvető törvényi, jogszabályi és vagyonvédelmi ismereteket adunk át a megbízó dolgozóinak (vezetők, középvezetők, beosztottak), melyek ismeretében maguk is más szemmel tekinthetnek a védendő értékekre, kialakítva bennük a „jó gazda gondosságával” szemléletet.

 • Feketepiac figyelés

Ha egy márka tulajdonosa a „fekete piacon” vagy internetes piactéren látja viszont saját termékét, az nemcsak rossz érzés, de egyértelmű anyagi veszteség is. Ezek többnyire törvénytelen forrásból származnak. A JUSTICE Security évek óta segíti a nagy cégeket piacfigyeléssel, próbavásárlásokkal, és az „ellátási lánc” visszafejtésével, az illegális árusok leleplezésével.

3. Őrzés-védelem

 • Élőerő

Felejtse el, amit a vagyonőrökről gondol. A JUSTICE Security eszköztárában az élőerős szolgáltatás hatékony rendszert alkot. Ennek része a

 • hierarchia (vagyonőr, területi vezető, auditor, igazgató)
 • kiválasztás, motiváció és ellenőrzési rendszerek
 • 24 órás ügyfélszolgálat és kivonuló járőrszolgálat

A CSSS modell használatával az előzetes biztonsági audit és a folyamatos elemző – értékelő munka során, az áruházak havi élőerős szolgáltatásra fordított költsége jelentős mértékben csökkenthető (kb 30 %).

 • Videó távfelügyelet

Diszpécserközpontunkban szakképzett és kompetens operátorok figyelnek, ellenőriznek és szükség esetén intézkednek.

 • Nagy értékű szállítmányok kísérete

Speciális képzésben részesült, évtizedes operatív tapasztalatokkal rendelkező munkatársaink kísérik partnereink belföldi és külföldi nagy értékű szállítmányait a biztonságos célba jutásig.

4. Biztonságtechnika

 • POSeidon Kasszafelügyeleti Rendszer

A JUSTICE Security által kifejlesztett POSeidon Kasszafelügyeleti Rendszer egy speciális kassza tranzakció figyelő fejlesztés, ami a kasszáknál keletkező veszteségek hátterének és az azokból eredő ismeretlen eredetű leltárhiány felderítésére szolgál. Erről bővebb információt ITT talál.

 • Biztonsági kamera rendszer

Ma már a kiskereskedelmi vagyonvédelem alapeszköze. Mi tudjuk hova, hogyan és milyet érdemes elhelyezni, hiszen a Justice Security már több ezer kamera rendszert telepített ügyfelei egységeiben

 • Áruvédelmi rendszer

Az eladótérben található áruk védelmét szolgálják a különböző elven működő áruvédelmi kapuk, illetve kiemelt termékre szerelt áruvédelmi eszközökök.

 • Beléptető / munkaidő nyilvántartó rendszer

A beléptető rendszer adatainak lekérdezésével jól megállapítható, hogy ki mikor az áruház mely területére lépett be, és a gyanús esetek is kiszűrhetőek a segítségével. (Pl. miért megy be a boltvezető hajnali 2-kor az áruházba?)

 • Behatolás védelmi rendszer

Minden rendszer annyira erős és megbízható, amennyire erős és megbízható a leggyengébb láncszeme. Így a digitális elven működő mozgásérzékelőktől a vagyonvédelmi központon át az átjelzést biztosító GSM modulig minden komponenst kellő körültekintéssel javaslunk ügyfeleink részére.

Vélemény, hozzászólás?