Lehallgató eszközök, lehallgató készülékek megtalálása

Lehallgató eszközök, lehallgató készülékek megtalálása

üzleti hírszerzés

Egy versengő világban mindenkinek lehetnek, és gyakran vannak is titkai. A gazdasági életben ez különösen érvényes. E titkok kifürkészése és azok felhasználása kétség kívül komoly előnyhöz juttathatja a mindenre kíváncsi versenytársakat. Az üzleti információk megszerzésének természetesen megvannak az elfogadott játékszabályai, melyekkel mindenki szabadon élhet. E játékszabályokat azonban nem mindenki tartja tiszteletben. A lehallgató eszközöket, ismertebb nevükön poloskákat, munkahelyi lehallgatás egykor kizárólag nagyhatalmú nemzetbiztonsági szervezetek használtak ellenségeik titkainak kikémlelésére. Az elmúlt évtizedekben azonban ezek az apró, de rendkívül hatékony felderítő eszközök minden korábbinál olcsóbbá váltak és gyakorlatilag bárki által könnyen beszerezhetők. A lehallgatás felderítés ezzel szemben mind nehezebbé vált, így az ma már csak komoly technikai háttér mellett, felkészült szakemberek közreműködésével lehet eredményes. A JUSTICE Security Magyarországon elsőként kért és kapott hatósági engedélyt lehallgatás felderítési eszközök alkalmazására. Az alábbi LINK-en ellenőrizheti a hadiipari tevékenységi engedéllyel rendelkező vállalkozások listáját.

Eszközparkunk

Technikai eszközparkunk alapját képező OSCOR-5000 a jelenleg elérhető egyik legmodernebb technológiát képviseli. Az OSCOR megbízható védelmet nyújt az lehallgatás felderítés eszközei üzleti környezet számára, úgy hogy észleli a hang és videó adóberendezések jelentősebb típusait, rádiófrekvenciás, vivőáramos és infravörös tartományokban. Tapasztalt szakembereink e műszer segítségével pillanatok alatt beazonosítják a legkifinomultabb lehallgatásra alkalmas berendezéseket is. A poloskák kis méretüknek köszönhetően gyakorlatilag bárhol könnyen és észrevehetetlenül üzembe helyezhetők: tárgyalótermek asztalai alá, kapcsolókba, konnektorokba, dísztárgyakba, lambériák mögé, a listát vég nélkül sorolhatnánk. Bár észrevehetetlenek, működésük során jeleket bocsátanak ki, melyek a megfelelő berendezésekkel bemérhetők. A bizalmas tárgyalások előtt egy rádiófrekvenciás felderítés mellett szükség van vizuális ellenőrzésre is. Cégünk ezen műveletek professzionális elvégzéséhez az lehallgatás elleni védekezésOlympus IPLEX MX R ipari videoendoszkópot használja, amely száloptikás kereső-berendezésével képes nehezen hozzáférhető helyeken megbúvó tárgyakat is megtalálni. Olyan konspirált berendezések és eszközök felderítését, melyek vizuális módon közvetlenül nem érzékelhetők – pl: falazatban, álmennyezetben, bútorzatban, hálózati elosztóban, dísztárgyakban elrejtett mikrofonok, valamint az ún.„pin hole” rejtett kamerák – az elérhető legmodernebb ORION 2.4 HX NLJD, valamint ORION NJE-4000 nem-lineáris csomópont detektorait alkalmazzuk. Az eszközök képesek akár kikapcsolt vagy inaktív állapotban lévő, a SIM kártyák segítségével működtetett lehallgató berendezések detektálására is.

Képzett szakembereink felismerték a technika fejlődésével járó hírszerzési veszélyeket: már nem elég a rutin, a tapasztalat, és néha már a legfejlettebb rádiófrekvenciás pásztázó is kevés. Új megoldásra, új eszközre volt szükség a lehallgatás felderítés biztonságának növelése céljából. A megoldás: az eddig alkalmazott felderítő eszközök támogatása – speciális, ultraérzékeny hőkamerával. Ennek magyarázata, hogy, bár a lehallgató eszközök mérete napjainkban minimálisra csökkent, az általuk kibocsátott hő továbbra is árulkodik jelenlétükről. Vegyünk  egy átlagos irodát, melynek szokásos tartozéka egy hálózati elosztó. Amint az a baloldali képen is látszik, ránézésre nincs rajta semmi érdekes. lehallgatás jelei lehallgató készülék megtalálása Csakhogy a speciális hőkamerával készített jobboldali felvétel (hőkép) megmutatja számunkra, hogy a hosszabbítóval valami nem stimmel, hiszen a billenő kapcsoló izzóján kívül valami más is hőt termel a burkolat alatt. Ezek szerint ebben valami más eszköz is üzemel. A hosszabbító szétszerelésével azonnal láthatóvá vált, hogy egy rádiófrekvencián üzemelő lehallgató eszköz vette és továbbította a környezetében zajló beszédet. A hőkamera szoftverével késztett ikerkép (twin pix) a valós kép poloskakereső hőkamera és a hőkép együttes megjelenítésével pontos információt szolgáltat a hőkibocsátás helyéről. A legapróbb hőkülönbséget is megmutató kamera segít olyankor is, ha a „poloska” éppen nem ad jeleket. Így a lehallgató készülékek megtalálása során magasabb biztonsági faktort ad az eszközök egyértelmű beazonosításához. Az eddigi lehallgatás felderítések (pásztázások) során szakembereink találtak már lehallgató készüléket lámpában, festmény mögött, fiók alatt, tűzőgépben és távirányítóban is.

Győződjön meg a cégvezetők irodáinak „tisztaságáról”!

Mielőtt keresne bennünket – néhány jó tanács

A mindennapos elővigyázatosság még az ilyen magas színvonalú technikai lehallgatás felderítés mellett sem nélkülözhető. A bizalmas megbeszélésekre tudtán kívül akár a saját alkalmazottunk is bejuttathatja a lehallgató-szerkezeteket. Cégünk vállalja és garantálja az ilyen megbeszélések biztosítását is. Fontos, hogy ne becsülje le a veszélyt! Üzleti tervei, gondosan felépített árajánlatai, vagyonokat érő szabadalmai filléres eszközökkel is kikémlelhetők. Ne bízza cége jövőjét versenytársai jóindulatára, hiszen ahogyan azt Intel magyar származású elnöke Andrew Grove mondta egykor: „Only the paranoid survive„. (Csak a paranoid éli túl.) Amennyiben kíváncsi, hogyan védekezhet hatékonyan az ipari kémkedés és lehallgatás ellen, hívja biztonságtechnikai szakértőnket, Kovács Györgyöt a +36 1 431 8550 telefonszámon. Az engedély nélkül végzett lehallgatás felderítés (ahogy a telepítés is) bűncselekmény! Ne bízza amatőrökre ezt a kényes feladatot!

Előkészület, tervezés

Ha a környezete megfigyelés alatt áll, akkor a lehallgató tisztában lehet az Ön gyanakvásával. A lehallgatás felderítést végző teamek ritkán találnak lehallgató berendezéseket, viszont gyakran találnak bizonyítékokat arra, hogy technikai eszközök jelen voltak. Ha a lehallgatónak tudomása van egy elkövetkező technikai ellenőrzésről, akkor a keresőcsapat valószínűleg nem fog egyetlen poloskát se találni, viszont a lehallgatás tovább folytatódhat. A lehallgató készülék megtalálása különféle ok miatt fulladhatnak kudarcba:

  • A lehallgató tudomást szerez a pásztázásról.
  • A pásztázást egy olyan telefonon beszélik meg, amelyben poloska van.
  • A pásztázás ideje a vállalat egyik naptárára van kitűzve.
  • A lehallgató észreveszi a team érkezését.
  • A  munkaidő után történik, viszont a lehallgató berendezés csak munkaidőben aktív.
  • Az értekezlet előtt végeznek pásztázást, de valaki egy testre szerelhető poloskát vagy magnót visel az értekezleten.

A megrendelői oldal tájékozottsága.
A megrendelő a pásztázást ne a cél épületben vagy egy ottani telefonon keresztül beszélje meg. Egy elkövetkező pásztázásról a lehető legkevesebb embert szabad csak értesíteni. Egy professzionális pásztázás tervezésénél a vállalkozóval a cél területen kívüli telefonon keresztül kell kapcsolatba lépni. Nagyon fontos értesülni a szerződtetett vállalkozó képzettségéről, képességeiről és korlátjairól. Továbbá a belső, munkahelyi lehallgatás veszélye jelentősen csökken, ha a személyzet tudja, hogy rendszeresen végeznek ellenőrzéseket. Ezen kívül a szervezeteknek minden héten legalább egyszer és minden fontos értekezlet előtt és után mini-pásztázásokat kell végezniük. Ez magában foglalja az iroda minden részének, és a könnyen hozzáférhető kábeleknek a fizikai ellenőrzését és az OSCOR használatát az automatikus módban a környezet rádiófrekvenciás ellenőrzéséhez.
A pásztázás ideje.
Amennyiben lehetséges, a pásztázást a konferenciatermekben és a testületi irodákban munkaidőben kell elvégezni, amikor valószínűbb, hogy a poloskák aktívak. Az olyan irodákban és helyiségekben, amelyek minden alkalmazott számára hozzáférhetők, ajánlott az esti órákban vagy hétvégén végezni a poloskakereső pásztázást. A pásztázást a pásztázó csapat megkeresését követően a lehető leghamarabb el kell végezni, így minimális annak az esélye, hogy a személyzet tudomást szerez a tervezett pásztázásról.
A környezet előkészítése.
Tekintettel arra, hogy a piacon megtalálható eszközöket távolról is lehet már irányítani, egy kitalált, de hihetőnek tűnő értekezlet lefolytatása ösztönözheti a lehallgatót, hogy aktiválja az összes berendezést. Ha az értekezlet nagyon fontosnak van kikiáltva külső vezetők részvételével, a lehallgató még növelheti is a megfigyelés szintjét. Minden irodai berendezést (kávéfőzőket, számítógépeket, lámpákat, fénymásolókat, faxokat, stb.) be kell kapcsolni, hogy minden potenciális poloska aktív legyen. Ha a pásztázás normál munkaidő alatt történik, akkor a pásztázó személyzetnek úgy kell megjelennie, mint egy alkalmazottnak, vagy üzletembernek. A pásztázó berendezés hatékonyabb, ha könnyen hordozható és álcázva van.
A fenyegetés típusának megértése.
Előzetesen meg kell próbálni meghatározni, hogy a fenyegetés belső vagy külső. A belső fenyegetés gyakoribb, de általában kevésbé kifinomult. A külső fenyegetés általában belső segítségen alapul, az eszközök elhelyezéséhez és a vállalati információk eltulajdonításához. Szintén meg kell tudni a fenyegetés célját és a bizalmas információ értékét. A fenyegetés típusának megértése további segítséget, támpontot adhat a lehallgató berendezések típusára és kifinomultságára vonatkozóan. … a többit személyesen

Vélemény, hozzászólás?