Endpoint Protector

Endpoint Protector

információvédelem szoftverrel

A CoSoSy Ltd. által fejlesztett Endpoint Protector szoftver magyarországi kizárólagos forgalmazója a Justice Security Kft. A szoftver alapvetően a céges adatok kiszivárogtatását akadályozza meg, minden lehetséges felületen keresztül. Ezen felül részletes menedzsment lehetőségeket biztosít a vállalati végpontok (mobil eszközök, számítógépek) számára. A rendszer három alapvető modulból épül fel: Eszközvédelem, Tartalomfüggő védelem és Mobil védelem.

Eszköz védelem, menedzsment (Endpoint Management)

Az Endpoint Protector fő célja a rendszerben lévő fájlok adathordozóra történő kimentésének korlátozása. Az engedélyezés/tiltás történhet eszköz típusra, felhasználóra, felhasználói csoportra, vagy számítógépre. A számítógépeket és felhasználókat automatikusan rögzíti a rendszer, amint az EPP kliensprogramját feltelepítjük egy számítógépre. Ezután hozzáadhatjuk őket felhasználói csoportokhoz, vagy egy előre beállított csoporthoz csatlakoznak automatikusan, és átveszik annak a csoportnak a jogosultságait. Az adattárolásra alkalmas eszközöket is automatikusan rögzíti a rendszer, amint csatlakoztatjuk őket valamelyik EPP klienst használó számítógéphez.

informatikai védelem Endpoint ProtectorralAz eszközök letiltására rengeteg lehetőségünk van. Először is eldönthetjük, hogy az eszközöket egyedileg, vagy csoportosan szeretnénk letiltani. Hiszen megtehetjük, hogy például a céges pendrive-okra történő írást engedélyezzük a rendszerben, viszont az új, vagy ismeretlen pendrive-okat még olvasni se lehessen. Ezen felül felhasználói csoportokra, vagy akár egyes személyekre, vagy gépekre is hozhatunk létre ezzel kapcsolatos szabályokat. Könnyedén elérhető például, hogy a teljes vállalatban csak egyetlen ember legyen, egyetlen külső adathordozóval, egy adott gépen, aki a rendszerből képes adatot kimenteni.

A rendszer folyamatosan naplót készít minden eseményről, ami a végpontokon történik (minden adathordozó csatlakoztatás), ezen felül lehetőségünk van a végpontokon használt fájlok állapotváltozásainak folyamatos naplózására is (fájl másolás, törlés, áthelyezés). Valamivel bővebb funkció a fájl árnyékolás, mely során a rendszer minden megosztott hálózati háttértár és végpont között átvitt fájl-t, egy biztonsági másolatban eltárol. Így a szándékos fájl törlés által okozott kár is elkerülhető, valamint az eredeti változat is megmarad, ha a fájl tartalmát szándékosan használhatatlan tartalommal töltik fel.

Lehetőség van riasztások létrehozására. Ha valamely szabály megszegésre kerül (például: valaki tiltott tartalmat akar kimásolni), akkor a rendszer automatikus értesítést küld a megfelelő rendszergazdának. Ez a funkció is teljesen testre szabható, kiválaszthatjuk az értesítendő rendszergazdát, a szabályt, amiről értesítést kell küldeni, azt is, hogy kinél fordult elő, de alkalmazhatjuk minden szabályszegésre.

Tartalomfüggő védelem (Content Aware Protection)

A rendszer egyik kiegészítő funkciója a fájlok tartalmától függő védelem kialakítása. Adott szöveges adatokra folyamatos keresést végez a rendszer, és ha az adott kulcsszavakat tartalmazza a fájl, amit ki akarunk vinni a rendszerből (kimásolás adathordozóra, vagy csak helyi lemezre, vagy feltöltés internetre, elküldés e-mailben), akkor azt megakadályozza. Ugyanúgy megakadályozza az e-mail küldést, vágólapra másolást, képernyőmentést, vagy nyomtatóra küldést, ha az adott keresési kifejezést ezekben az esetekben megtalálja.

adatvédelemEz a védelmi mód is teljesen testre szabható, saját szótárat hozhatunk létre, amelybe a keresendő kifejezéseket vihetjük fel, illetve előre konfigurált kereséseket is beállíthatunk, pl.: figyelje a rendszer, hogy van e rendszám, vagy személyi szám, bankkártya adat, vagy egyéb egyértelműen azonosítható személyes adat a rendszerből távozó dokumentumokon.

E-mail küldés esetében, például nem engedi a rendszer, hogy az e-mail küldésre kerüljön, ha olyan információt tartalmaz, melyet nem szeretnénk, hogy a rendszeren kívülre jusson.

A tartalomszűrést tovább finomíthatjuk, hogy csak adott programok, vagy műveletek esetén lépjen életbe. Például figyeljük a tartalomszűrést a Google Chrome-on keresztül feltöltött fájlok esetén, de nem figyeljük az Internet Explorer-es fájl feltöltések esetén. Vagy éppen engedélyezzük minden dokumentum nyomtatását a hálózati nyomtatókon, de a helyileg csatlakoztatott nyomtatók esetében tartalomszűrést végzünk. A tartalomszűrést adott fájltípusokra is korlátozhatjuk.

Mobil Eszköz Védelem

iOS és Android operációs rendszerű mobiltelefonjainkat szintén illeszthetjük a rendszerhez. A mobiltelefonok felett hasonló mértékű kontrollt érhetünk el, mint a számítógépek esetében. Megadhatjuk, hogy mely alkalmazások telepíthetők az eszközre és melyek nem, nyomon követhetjük őket térképen, valamint a biztonsági protokollokat is rákényszeríthetjük a felhasználókra (Jelkód, Zárkód). A jelszavakat távolról is állíthatjuk, vagy kényszeríthetjük a felhasználót, hogy adjon meg újat, illetve jelszó szabályokat is megadhatunk, amit a felhasználónak be kell tartania. Ezen felül a teljes eszközt titkosíthatjuk, vagy ha szükséges távolról zárolhatjuk, esetleg gyári visszaállítást végezhetünk rajt.

mobileszköz védelem A mobil eszközöknél nem feltétlenül csak a védelem lehetséges, de az eszközök adminisztrációját, céges beállítását is megkönnyíti a szoftver. Megadhatjuk, hogy a felügyelt mobil eszközök kinek a tulajdonában állnak (céges, vagy magán), valamint beállíthatjuk rajt a céges e-mail fiókot, wi-fit, valamint virtuális magánhálózat kapcsolatot is, így gyakorlatilag a munkavállaló már használhatja a telefonját, amíg a rendszergazdák beállítják távolról.

Ezen felül azt is beállíthatjuk, hogy milyen alkalmazásokat szeretnénk, ha a mobil eszközeinken lennének. Ezeket távolról telepíttethetjük a mobil eszközökre. Ilyen eset például, ha egy cégnek saját alkalmazás fejlesztése van, amelyet az eszközein használtatni szeretne a munkavállalókkal. Ilyen esetben minden felügyelt eszközre távolról telepíthető az alkalmazás. Emellett az ily módon telepített alkalmazásokat távolról törölhetjük, illetve frissíthetjük is.

információvédelem rendszerének felépítése

Teszt verzió

További információkat a rendszerről, valamint kipróbálásához teszt verziót az alábbi linken talál: http://endpointprotector.com/

Vélemény, hozzászólás?