Beléptető rendszer

Beléptető rendszerek

Beléptető rendszerekA beléptető rendszerek két alapvető célja biztonság, illetve a termelékenység növelése. A beléptetés egy összetett, fejlett technikát és élő erőt is igénylő rendszer, az alábbiakban röviden áttekintjük a beléptető rendszereket.

 

A beléptetés eszközei

A beléptető rendszer alapvető eszközei az azonosítást végző modulok, a kapuk és ajtónyitók, valamint a rendszert irányító szerverek és az azokon futó szoftvermegoldások.

Azonosítás

Az azonosítás legelterjedtebb módja a kártyás beléptető rendszer, mely egy műanyag kártyába épített RFID csipet használ, melyet a kártyaolvasóhoz közelítve történik meg az azonosítás. Napjainkban már a mobiltelefonok jó része tartalmaz programozható RFID csipet, mellyel megoldható a beléptetés, így már nincs feltétlenül szükség külön kártyára sem. Régebbi rendszereknél, illetve kiegészítő biztonsági elemként találkozhatunk még numerikus billentyűzettel is.

Komolyabb védettségi szintű helyszíneken, ahol teljesen ki kell zárni egy esetlegesen ellopott vagy lemásolt kártya használatának esélyét is, a rendszert biometrikus azonosítás is kiegészítheti. Az ilyen rendszerekben leggyakrabban ujjlenyomat-olvasót alkalmaznak, de elérhetőek retinaszkenneres, hangfelismeréses, illetve tenyérlenyomattal működő, valamint kamerás arcfelismerő rendszerek is.

Beléptető kapuk és ajtóvezérlők

A vállalati beléptetéshez használhatunk forgóvillát vagy forgókeresztet, vagy alkalmazhatunk gyorskapukat, lengőkapukat is, ha fontos, hogy csak az azonosított személy léphessen be. Áruházakban, boltokban leginkább lengőkapuk, illetve forgalomszámlálásra is alkalmas forgóvillák terjedtek el, míg az irodaházakban inkább a forgóvillás és gyorskapus megoldások népszerűek. Természetesen a beléptetőrendszerek klasszikus irodai ajtók, de gyárkapuk vezérlése is megoldható, olyan esetekben, amikor egyes vállalati zónák nem minden kolléga számára érhetők el,

Szoftveres háttér

A beléptetőrendszerek minden eseményt naplóznak, s mindegyik lehetőséget ad arra, hogy különböző lekérdezéseket hajtsunk rajtuk végre, egy-egy időszakra, személyre vagy helyiségre vonatkozóan.

Az egyszerűen kezelhető szoftverekben könnyen beállíthatók a hozzáférési szintek, az engedélyezett zónák, az azonosítók kezelése (például kártyák bevonása vagy új kártyák kiadása). A szoftver nem csak naplóz, hanem az adatokat az előre beállított ideig tárolja is. Néhány gyártó szoftvere lehetővé teszi azt is, hogy a rendszer más védelmi rendszerekkel könnyen integrálható, az adatok automatikusan exportálhatók legyenek.

A piacon már sok olyan szoftver elérhető, mely grafikus felületeken ábrázolja a telephelyet és akár más biztonságtechnikai megoldásokat is integrál, azaz például egy képernyőn vezérelhető a beléptetés és a kamerák, s esetleg más távvezérelt eszközök is.

Integrált biztonságtechnika

A beléptetőrendszereket a nagyobb biztonság elérése érdekében érdemes a többi biztonsági rendszerrel összehangolni, a legtöbb gyártó kínál erre megoldásokat. Beléptető rendszerrel integrált kamerás megfigyelő rendszernél az egyes események, egyes személyek mozgása könnyen lekérdezhető, a gyors képi azonosítás riasztás esetén alapvető fontosságú lehet.

A legtöbb beléptető rendszer rendelkezik riasztási felületekkel, melyek az őrök vagy akár egy távoli kamerás megfigyelő számára is láthatóan jelzik, hogy hol szükséges beavatkozás.

A beléptető rendszer hasznos kiegészítője lehet a távvezérlés, melynek segítségével a biztonsági személyzet már akkor beavatkozhat, amikor az őrök még úton vannak a helyszínre, például ajtókat lehet így távolról bezárni vagy esetleg kinyitni, illetve előre programozott utasításokat kiadni vagy riasztórendszereket üzembe helyezni.

Ha pedig a rendszer érzékeli, hogy az utolsó dolgozó is leolvastatta a kártyáját a kijárati ajtón, akkor az irodaépület vagyonvédelmi rendszere automatikusan bekapcsol.

Munkaidő nyilvántartás és hatékonyságnövelés

A beléptető rendszerek telepítésének egyik fontos célja, hogy ezek alkalmazásával nyomon követhető és lekérdezhető a kollégák munkaideje. A beléptető rendszer természetesen rögzítheti a tárgyalásokkal, étkezéssel, pihenéssel, irodán kívül töltött időt is. A munkaidő nyilvántartás a legtöbb megoldás esetén összekapcsolható a számviteli rendszerekkel is, így részben automatizálható a bérszámfejtés.

Az intelligens beléptető rendszerek integrálhatók a vállalati cafeteria rendszerrel, s akár használhatók belső elszámolású fizetésre is, például a vállalati büfében.

Beléptető rendszer telepítés

A beléptető rendszerek telepítése igényfelméréssel és tervezéssel indul, melynek fontos része a közvetlen igényen túl a lehetséges jövőbeli igények, illetve új technológiák integrálhatóságának megtervezése is.

Az adott igények és költségvetés ismeretében pályáztathatók a kivitelező beszállítók és az üzemeltető.

A beléptető rendszerek beruházási igénye is jelentősen eltérhet, hiszen a gyártók egy része már kínál SaaS (Software as a Service) megoldást is, azaz egyes esetekben a rendszer bizonyos hardver elemeit nem szükséges beszerezni és üzemeltetni, a szolgáltató havidíj fejében ezt átvállalja.

Beléptető rendszer üzemeltetés

A beléptető rendszerek érzékeny részei az infrastruktúrának, egy meghibásodás nem csak azonnal kiderül, hanem a legtöbbször azonnal fennakadást is okoz. Fontos ezért, hogy a technikai üzemeltető SLA-ben (Service Level Agreement) vállalt rendelkezésre állása és reakcióideje megfeleljen az elvárásoknak.

Az üzemeltetés másik sarkalatos pontja az élőmunkaigény, mekkora biztonsági személyzet szükséges a biztonságos és kényelmes üzemeléshez. Néhány beléptetőrendszer már – részben vagy teljesen – távolról is üzemeltethető, így jelentős élőmunkát takaríthat meg a megrendelő.

Forduljon független szakértőhöz

A Justice Security évtizedes tapasztalattal rendelkezik a biztonságtechnika minden területén. Integrált szolgáltatóként jó rálátásunk van a teljes technológiai piacra, ezért szakértőink az Ön igényeihez pontosan illő technológiát és szolgáltatást tudnak ajánlani, a legtöbb technológiai beszállítóval kapcsolatban állunk.

Konzultáljon szakértőinkkel, akik a tervezés, a kivitelezés és az üzemeltetés bármely szakaszában tudnak hasznos, megtakarítást vagy hatékonyság-növelést jelentő tanácsokat adni.

A Justice Security élőerős őrzési szolgáltatásairól itt, távfelügyeleti szolgáltatásairól itt olvashat bővebben.

Vélemény, hozzászólás?