Nem csak a tolvajok dézsmálják a boltokat

Sőt, nem ők az elsődleges károkozók a kiskereskedelmi egységekben. Ezt és sok mást is megmutat a kasszafelügyeleti rendszer.

Az emberek hajlamosak abban a hitben élni, hogy a bolti lopások többségét utcáról beeső tolvajok követik el, pedig ez nem így van. A modern kasszafelügyeleti rendszerek – mind például a JUSTICE SECURITY Kft. által kifejlesztett POSeidon – adatai is rávilágítanak, hogy a károk többsége belső visszaélésekből fakad. Igen, a kasszánál dolgozó kollégák több kárt okoznak, mint a bolti szarkák.

100 random üzletben lévő kasszából általában 85 esetben lehet találni olyan eseményt, ami befolyásolja a rentábilitást. Ez nem légből kapott adat, ezt a POSeidon rendszert működtető munkatársaink tapasztalata mutatja.

Fele-fele

Persze ez nem mind rosszindulatú visszaélés. A 85 százaléknak körülbelül a feléről lehet kijelenteni, hogy szándékosan követték el, a többi eset inkább gondatlanságból fakad, a nem rendesen kidolgozott vagy nem megfelelően követett munkafolyamatok eredménye.

A POSeidon a kamerás megfigyelés mellett a pénztárgépek jellemző adatait rögzíti. A kollégáink az alapviselkedéstől eltérő mintákat, anomáliákat szúrják ki ennek az adattengernek az alapos elemzésével.

Több tucat trükk

A rendszer eddigi eredményeivel kapcsolatos tapasztalatok alapján a visszaélések 40-45 fajta módszerét lehet azonosítani, de ezek mindig változnak. Sok függ attól, milyen típusú a pénztárgép, milyen a menürendszere, a működése.

Ez a sokfajta módszer néhány alaptrükkre vezethető vissza, amiket szinte mindenütt fel lehet fedezni. Ezek a legegyszerűbb elkövetési módok, kivitelezésükhöz nem kell elmélyülni a pénztárgép kezelési útmutatójában. Álljon itt pár példa, amikkel gyakran találkozunk:

  • A nyugták. Ha ottmarad egy nyugta a boltban, akkor számos lehetősége lesz a kasszánál ülőnek, hogy visszaéljen vele, és a saját zsebébe tegye a vevő által kifizetett pénzt. Sztórnozhatja például, vagy visszárunak könyvelheti el.
  • Ha már a visszáruról beszélünk. Ha ott marad a blokk és a visszavitt áru is, el lehet tenni az árát, sőt, nem biztos, hogy bárki megnézi, visszakerült-e a polcra például egy szorosnak bizonyult cipő.
  • Üvegvisszaváltás. A legtöbb pénztárgépen be lehet ütni, hogy üvegvisszaváltásért kifizet valamennyi összeget. Azt azonban sok esteben nem nézik meg utólag, hogy valóban megtörtént-e a visszaváltás: ezt az összeget is el tudja tenni az ügyeskedő.
  • Engedmények. Sok helyen van lehetőség arra, hogy a pénztárgépbe engedményes árat üssenek be. Akár 90 százalékig is el lehet menni úgy, hogy a vevő mit sem sejt (vagy nagyon is jól tudja, miről van szó, mert összejátszanak, de ez az eset szempontjából lényegtelen). A vevő tehát kifizeti a teljes összeget, a lehetőséggel visszaélő pénztáros pedig elteheti a különbözetet

Szóval sok terük van a pénztárosoknak arra, hogy visszaéljenek a lehetőségeikkel. Persze szó sincs arról, hogy a többség ne becsületesen végezné a munkáját. Csakhogy mindig akadhat egy-két olyan ember, aki megpróbál saját zsebre dolgozni.

Kollégáink találkoztak olyan pénztárossal, aki a műszak kezdetétől a műszakzárásig folyamatosan ügyeskedett. Más óvatos volt, de elárulta magát, amikor indokolatlanul kért le pénztárjelentést napközben. (Kiderült, hogy ekkor ellenőrizte, mekkora összeget tudott elsikkasztani.)

A módszerek és a lefülelt esetek felsorolását napestig lehetne folytatni, de a világért sem szeretnénk tippeket adni a lehetséges elkövetőknek. Hacsak egyet nem a boltvezetőknek: hogy a POSeidon segítségével és könnyűszerrel felderíthetők a visszaélések.

Comments are closed