Tízmilliókat vihetnek a kamionfosztogatók, ha hagyjuk

De milyen módszereket alkalmaznak? És hogyan lehet megelőzni a sokszor húsba vágó károkat?

Jellemzően szervezett módon rámolják ki a kamionokat a bűnözők, ez a legnagyobb kárérték ami a fuvarozókat érheti. Az akciók mögött többnyire szervezett csoportok állnak, akik olyan árukat keresnek – elektronikai cikkek, márkás ruhák -, gyakran bennfentes információk alapján, amiket könnyen tudnak értékesíteni a feketepiacon.

Biztosítók adatai szerint alkalmanként, amikor egy-egy kamion teljes rakományát viszik, akár 80-90 millió forintos kár is keletkezhet. Pár éve 8,2 milliárd euróra becsülték az így keletkezett éves veszteséget, csak az Európai Unióban, de időközben az egy-egy esetre eső átlagos kárérték drasztikusan emelkedett.

Milyen módszerekkel fosztogatják a kamionokat?

  1. erőszak – a sofőröket kényszerítik fegyverrel, vagy fizikai erőszakkal arra, hogy kinyissák a pótkocsi rakterét, ez a leggyakoribb;
  2. ponyvafelvágás – jellemzően nem védett parkolókban követik el, kihasználva, hogy a vezető alszik;
  3. kamionlopás – szintén a nem biztonságos parkolókban jellemző: akkor csapnak le, amíg a vezető étkezik, és viszik az egész kamiont;
  4. menet közben – a közlekedő kamiont dézsmálják, miközben az az úton halad, de ez ritkán fordul elő;
  5. összjáték – a sofőr, vagy az alvállalkozó együttműködik a bűnözőkkel, és közösen, a telephelyen, vagy a közelében lépnek akcióba.

Az ilyen eseményekre fel lehet készülni biztosítással, lehet bízni a hatóságok fellépésében, de aki igazán hatékonyan akar védekezni, az előre felkészül, például flottafelügyeleti szolgáltatással.

A Justice Security Kft. ilyen szolgáltatása biztos védelmet nyújt a bűnözők ellen. A GPS-nyomkövetők jeleznek, ha a kocsi nem arra megy, amerre mennie kellene (például mert ellopták), a nyitásérzékelők pedig a GPS-szel összehangolva a kocsi illetéktelen helyen vagy időben történt felnyitása esetén riasztanak.

A riasztás azonban magában nem elég a sikeres fellépéshez, élőerőre is szükség lehet. Ezért a Justice Security csatlakozott az Eurotraffic GmbH 17 országot átfogó szolgáltatásához, aminek keretében számos ilyen szempontból veszélyesnek számító országban képes járőröket riadóztatni a bajba került járműhöz, ha szükséges.

Comments are closed