Trükkös autófosztogatókat buktatott le a kamerakezelő

Egy biztonsági kamera-kezelő kollégánk szúrta ki egy gyanúsan viselkedő alakot, aki több autóba is behatolt az egyik budaörsi nagyáruház parkolójában. Amikor egyre biztosabb volt, hogy tolvajokról lehet szó, riasztották a rendőröket, majd szabályszerű macska-egér játék kezdődött a parkolóban és az áruházban. Végül őreink segítségével el tudták kapni a rendőrök az egyik gyanús férfit.

Egy férfi szokatlan viselkedésére figyelt fel az egyik budaörsi nagyáruház parkolóját kamerán figyelő biztonsági őrünk. A 15 éves tapasztalattal rendelkező őrnek úgy tűnik, jó szeme van ehhez, mert a férfi, akire ráfókuszált, valóban rosszban sántikált. Pedig külső szemlélő számára úgy tűnt, hogy csak sétálgat a parkoló autók között.

Kollégánk azonban kitartóan figyelte, nem hiába. Húsz perc után a férfi beszállt egy szlovák rendszámú Fordba, majd kiszállt. Utána egy Volkswagen mikrobuszba szállt be. Ami furcsa volt, hogy egyik esetben sem a sofőroldali ajtót nyitotta ki, hanem a Fordba a jobb első ajtón, a mikrobuszba pedig a hátsó tolóajtón szállt be, majd előremászott és a kamerán keresztül is látható volt, hogy a kesztyűtartóban kotorászik, kivesz valamit, majd kiszáll.

Nagyon nyomkodott valamit

A róla készült videófelvételeken ezen felül világosan látszik, hogy amikor meg-megállt a kocsik között vagy mögött, egy fekete szögletes dolgot nyomkodott folyamatosan. Feltehetően valamilyen távirányító alkalmatosság volt, amivel mindenféle kocsit próbált kinyitni valószínűleg véletlenszerűen.

Ekkor léptek akcióba az áruházban szolgáló őreink. Miközben értesítették a rendőrséget, az egyikük civil ruhában feltűnésmentesen megközelítette, majd figyelemmel tartotta az illetőt, akiről kiderült, hogy társa is van. A két gyanús férfi aztán együtt beült egy harmadik autóba – amiről utóbb kiderült, hogy az övék. Az ekkor megérkező rendőröket azonban észrevették, és bujkálás kezdődött a kocsik között. A korábban két kocsiba is behatoló férfinak ekkor nyoma veszett, de a másikuk bement az áruházba.

Vásárlónak tetette magát

Ezzel párhuzamosan bemondatták a hangszóróba az érintett autók rendszámát, de csak a magyar rendszámú mikrobusz gazdája jelentkezett. A kocsit ugyan zárva találták, de a kesztyűtartóból jelentős összeget hiányolt a tulajdonos. Onnantól keresni kezdték azt az embert, aki az áruházban próbált eltűnni. A rendőrök és a civil ruhás biztonsági őreink a kamerás kollégák segítségével igyekeztek megtalálni, még az egyik formaruhás őrt is civilbe öltöztették,hogy feltűnésmentesen tudják keresni. Fél óra után a kamerás kollégák jelezték, hogy azonosították az illetőt, amint egy bevásárlókocsit tol. Végül a rendőrök tartóztatták fel, amint vásárlónak kiadva magát éppen az árukészletet nézegette.

Amikor a rendőrök elvitték a biztonsági helyiségbe, és kipakoltatták a zsebeit, jelentős összegű készpénzt – eurót, dollárt, forintot – találtak nála, illetve több távirányítót és telefont is. Az egyik – eldobható – telefon folyamatosan csörgött, de nem engedték neki felvenni, csak felírták a hívó számát. Végül elvitték.

Szemfüles volt a kamerakezelő

Az akcióban közvetlenül részt vevő egyik kollégánk szerint a férfi lefülelésében nagy szerepet játszott a kamerakezelő őr, aki hosszú évek tapasztalatával rendelkezik, és így szúrta ki a gyanúsan viselkedő alakot.

Azt nem tudni, hogy a tetten ért tolvajok hány kocsit károsíthattak meg ily módon, mert azokat a behatolás után visszazárták. Emiatt feltehetően nehéz lett volna a kamerakezelő jó szeme és a tettenérés nélkül elkapni őket, mert a visszazárt autó tulajdonosa nem feltétlenül veszi észre azonnal, hogy valaki behatolt a kocsijába, és onnan ellopott valamit.

Comments are closed