Zuhanyzóba rejtett kamerákkal kukkoltak egy balatonboglári apartmanházban

A mindennapjaink természetes részévé vált az adat-és információgyűjtés. Ennek vannak legális csatornái (facebook, instagram, linkedIn stb.), ahol személyről vagy szervezetről olyan publikus információkhoz tudunk hozzájutni, amelyhez az érintett is hozzájárult azzal, hogy megosztotta azokat.

Az emberi kíváncsiság azonban kielégíthetetlen.
Szeretnénk olyan információkat is megtudni, amelyek a színfalak mögött játszódnak. Gondoljuk csak a paparazzi-ra, aki egy-egy celeb óvatlan pillanatát megörökítő fényképéért több ezer dollárt is kap, csupán azért, mert érdekel minket a hírességek privát szférájára.

A kíváncsiságnak azonban vannak határai. Vannak olyan emberek, akik ezeket a határokat önös érdekekből átlépik, annak ellenére, hogy bármilyen privát megfigyelést és lehallgatást a törvény bünteti.

Több magánember keresett már fel bennünket azzal, hogy az egyik szomszédja csupán szórakozásból, egy házilag barkácsolt eszközzel megfigyelte vagy lehallgatta.
Rendszeresen találkozunk olyan élethelyzetekkel, ahol egy megromlott párkapcsolatból fakadóan az egyik fél úgy dönt, hogy a párjáról titkon felvételek készít, hogy azokat később felhasználja ellene.
Az okostelefonokról már mindenki tudja, hogy azok jóval többre képesek, mint egy kommunikációs eszköz. Olyan szoftvereket (spy szoftver) is tudnak kezelni, amelyek tudomásunk nélkül tartózkodási helyünkről, e-maileinkről, SMS-einkről és beszélgetéseinkről is képesek adatokat továbbítani mások számára.

Mit tehetünk ellenük?

Először is legyünk óvatosak. A mobiltelefonunkat ne adjuk ki a kezünkből, a kódokat gondosan őrizzük meg, kéretlen – vagy ismeretlen személytől érkező – e-maileket ne nyissunk meg, ne telepítsünk ismeretlen gyártótól szoftvereket az eszközeinkre.
Ne bízzunk feltételek nélkül másokban. A csalások, visszaélések jelentős részre a bizalomba férkőzésre épít.
Ha a lakásba vagy irodába a szokásostól eltérő tárgyat észlelünk vagy nem odaillő tárgyat találunk, vizsgáljuk meg. A kamerák lencséi például visszaverik a fényt, így bármilyen aprók, lámpával megvilágítva a lencse visszatükrözi a fényt.
…és ha bármennyire is körültekintők voltunk, de úgy érezzük, hogy megfigyelnek vagy lehallgatnak bennünket, hívjuk szakembert a felderítésére.

Megjelent cikk az index.hu-n

Comments are closed