Hogyan védje az árukészletét? Áruvédelmi rendszerek közelről

Rádiófrekvenciás, akusztomagnetikus, elektromágneses – az áruvédelmi rendszerek közelről.

Évente 70-80 milliárd forintnyi.kárt okoznak Magyarországon a kiskereskedelmi üzletekben elkövetett lopások, visszaélések. Érthető, hogy az üzletek tulajdonosai igyekeznek minden lehetséges módszert megragadni, hogy csökkentsék ennek a kockázatát.

A tolvajok elleni hatékony védelem eszköze közé tartoznak a különböző áruvédelmi rendszerek, amik kiépítését a JUSTICE SECURITIY Kft. is kínálja. Összegyűjtöttünk néhány ilyet, hogy ön is megismerhesse működésüket.

Az áruvédelmi rendszereknek három fő alkotórésze van:

  • a védendő árucikkeken elhelyezett, jellemzően elektronikus címke (ez lehet eldobható vagy újrafelhasználható), amit gyakran álcáznak ruházati termékekben egyszerű ruhacímkének, de ide tartoznak a nagy, két részből álló, kitűző-szerű műanyag eszközök is, amiket a pénztáros az erre szolgáló speciális eszközzel távolít el fizetéskor;
  • egy elektronikus antenna és vevője (a jól ismert áruvédelmi kapuk az üzletek be- és kijáratainál);
  • egyes rendszerek esetében a deaktivátor, ami a pénztáros előtt van, többnyire a pultba építve.

A rendszereknek négy fő típusát különböztethetjük meg:

  • az elekromágneses (EM),
  • az akuszto magnetikus (AM),
  • a rádió frekvcenciás (RF),
  • és az RFID rendszert.

De milyenek is maguk a rendszerek?

Elekromágneses (EM) rendszer

Egy RF-címke

A címkék itt puha, amorf mágnesezhető fémből készülnek, jellemzően deaktiválhatók és reaktiválhatók. Emiatt, illetve könnyű elrejthetősége és a címke olcsósága miatt előszeretettel alkalmazzák könyvtárakban.

Működésének lényege, hogy az aktivált (nem mágnesezett címke) a jeladó és vevő kapu közé helyezve megzavarja a kettő között folyamatosan áramló rádióhullámokat riasztást váltva ki. Amikor deaktivált (mágnesezett) a címke, akkor nem zavarja össze a kapuk közötti rádióhullámokat, vagyis nem riaszt.

Kiépítése a drágábbak közé tartozik, de üzemeltetése nem kerül sokba. Előnye, hogy képes fémtárgyakon is jelezni, ám mivel érzékeny a mágneses térre, a tolvajok gyakran erős mágnesekkel próbálják deaktiválni.

Akuszto-magnetikus (AM) rendszer

A címkék itt magnetostrickiós (mágneses erő hatására alakváltozáson keresztülmenő), illetve amorf fémes anyagok kettőséből állnak. Előbbiek képesek arra, hogy a mágneses erőt mechanikus vibrációvá, alakítsák, utóbbiak pedig ennek a vibrációnak a hatására átmágneseződnek, és jelet indukálnak a vevő antennában. Ha ez a jel megfelel a beállított paramétereknek, beindul a riasztás.

A címkét mágnesezéssel aktivizálják, ilyen állapotban erősebben reagál a detektorok jeleire. Ez a címke vastagabb, mint az EM-rendszeré, ezért könyvek esetében nem szokás alkalmazni, viszont olcsósága és nagyobb pontossága – kisebb a téves riasztás esélye, nagyobb távolságból is jól működik – népszerű sok más üzletben.

Hátránya, hogy a mágnesezhető (vas, acél) árucikkeken nem működik, és címke vastagsága miatt könnyű észrevenni és eltávolítani, sőt az is elég lehet, ha valaki erősebben megkarcolja körömmel. Ruházati cikkekbe ezért gyakran bele is varrják.

Rádiófrekvcenciás (RF)

A legegyszerűbben karbantartható, és olcsón üzemeltethető rendszer. Működésének lényege a rezgőkör. Ez maga a címke. A rezgőkör olyan passzív áramkör, ami képes külső energiát tárolni és ennek hatására rezgésbe jön. Az elektromágneses térrel aktivált címkék jellemzően 8 megahertzes frekvencián rezegnek, és ezt észlelik a kapuk.

A lapos, jól rejthető címkék jól szolgálnak élelmiszerüzletekben, könyvesboltokban, játékboltokban.

Hátránya, hogy fém vagy fémmel burkolt árucikkek esetben nem feltétlenül jelez, és érzékeny lehet a közelben telepített hasonló rendszerekre, ilyenkor előfordulhatnak téves riasztások. Fontos tulajdonsága, hogy ugyanazt a fajta jeladót teszik minden árucikkre, ezért az árucikkek egymástól való megkülönböztetésére nem alkalmas.

Az ilyen rendszereket szokták megpróbálni a tolvajok alufóliával bélelt táskákkal, szatyrokkal becsapni, de a legtöbb rendszerhez hozzáférhetők olyan kiegészítők, amik jelzik az ilyen trükköket.

Az RFID-rendszer

Körülbelül azt tudja, és hasonló elven működik mint az RF vagy EM-rendszer, de nagyon fontos tulajdonsága, hogy minden jeladó egyedi jelet bocsát ki, így a rendszer nem csak azt veszi észre, hogy egy terméket megpróbálnak ellopni, de azt is, hogy konkrétan melyik termék az. Ilyen rendszer működik a házikedvencekbe beültetett chipek esetében, vagy éppen a fürdők, csúszdaparkok csuklóra csatolható karóra formájú azonosítóiban.

Mint láthatjuk sokféle áruvédelmi rendszer közül választhatunk, ha szeretnénk alaposaban felkészíteni üzletünket a tolvajok ellen, ám szinte mindegyiknek van gyenge pontja. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének hatásosak. Felmérések szerint legalább 60 százalékkal csökkentik a lopások előfordulását, és másfél-, két éven belül visszahozzák az árukat.

Szakértők szerint egy ilyen áruvédelmi rendszer élőerős védelemmel, kamerás megfigyeléssel kombinálva szinte atombiztos megoldás a tolvajokkal szemben. 

Comments are closed