Jönnek a biztonságiőr-robotok

Legalábbis tesztüzemben egy amerikai akváriumban.

Tesztüzemben ugyan, de biztonsági robot járőrözik júliustól az atlantai Georgia Aquariumban, az Egyesült Államokban. A részben főtt tojásra, részben R2D2-ra emlékeztető közel 140 kilogrammos eszköz el van látva számtalan érzékelővel és képességgel:

  • HD-kamerák,
  • hőkamera,
  • légnyomásmérő,
  • hőmérő.

Képes rendszámfelismerésre, és képrögzítésre olyan helyeken is, ahova a fixen telepített biztonsági kamerák nem látnak el. A lépcsővel és a murvás ösvényekkel azonban nem birkózik meg.

Különösebben konkrét feladata nincs, egyelőre azt tesztelik vele, hogy mit szólnak hozzá az akvárium látogatói, illetve elemzik az általa gyűjtött adatokat. Ha valakinek valódi biztonsági őrre van szüksége, megnyomhat az oldalán egy gombot. Későbbiekben elképzelhető, hogy képes lesz alapvető látogatói kérdésekre is válaszolni.

 

Az akvárium a robotot az egyik legnagyobb amerikai biztonsági cégtől, az Allied Universaltól bérli, ami 30 hasonló eszközt telepített Amerika-szerte, elsősorban kaliforniai bevásárlóközpontokban és irodákban. Igaz, ők nem robotként hivatkoznak rá, hanem „autonóm adatgyűjtő-gépként”.

 

Egyre gyakrabban merül fel a robotok alkalmazása a biztonsági iparban, de egyelőre sokan szkeptikusak. A robotok segíthetnek a biztonsági őröknek, például értékes adatokkal és felvételekkel, de kétséges, hogy kockázatos helyzetben lenne-e akkora elrettentő erejük, mint egy egyenruhás biztonsági embernek – idézett egy helyi biztonsági szakembert az Atlanta Journal-Constitution.

Comments are closed