POSeidon kasszafelügyelet már Romániában is

A JUSTICE Security Kft immáron Romániában is bizonyíthatott saját fejlesztésű kasszafelügyeleti rendszerével. A Hargita megyei bolthálózat üzletében nemcsak a leltárhiány csökkent, de az élőerős őrzés ideje is mérsékelhetővé vált.

Mint köztudott, a retail szektor üzleteiben a leltárhiány nagyobb része a kasszazónában történő hibák és visszaélések eredményeként születik. Ameddig egy üzlet nem fordít erre kellő figyelmet, addig nem is fogja tudni érdemben csökkenteni az ismeretlen eredetű leltárhiányát. Ezt felismerve kezdte el kialakítani a JUSTICE Security Kft. a POSeidon kasszafelügyeleti rendszert, amely 2007-ben az „Év biztonságtechnikai megoldása” címet is elnyerte. A kezdeti kialakítás óta is folyamatos innováció és fejlesztés jellemzi a rendszert, aminek eredményeképpen egyre több élelmiszer-, drogéria- és egyéb non-food lánc választja azt leltárhiányuk csökkentésére. A közelmúltban újabb megbízást nyert el és sikeres projektet valósított meg a JUSTICE Security Kft, ezúttal a határon túl.

A romániai üzletlánc nemcsak a sokéves vagyonvédelmi tapasztalat, de az egyedi szolgáltatások és saját fejlesztésű megoldások miatt kezdett tárgyalásokat a JUSTICE Security Kft-vel. A bemutatók, referenciák és esettanulmányok alapján gyorsan megszületett a döntés. Ennek eredményeképpen most júliusban került átadásra az első Hargita megyei szupermarket technikai beruházása.

A felépített kasszafelügyeleti rendszer a következő elemekből áll. Az üzlet valamennyi pénztára felett elhelyezésre kerül egy-egy nagyfelbontású (650TV sor) beltéri fix dómkamera. E mellett a pénztárgépek adatkommunikációja is csatlakoztatásra kerül ahhoz a POSeidon célszámítógéphez, amely a kamerák képeit fogadja. Tehát mind a kasszazónából érkező kameraképek (képi), mind a kasszáktól érkező tranzakciós (szöveges) adatok ugyanazon rögzítő rendszerbe futnak be. Ennek eredményeképpen egyszerre láthatók a monitoron a pénztárnál történt események és a pénztárgépbe beütött adatok.
Mindez szükséges, de nem elégséges a hatékony működéséhez. A rendszer igazi különlegessége a szintén saját fejlesztésű Investigation (Nyomozószoba) szoftvermodul, amely az eredményes nyomozati és felderítés munkában segít. Ennek lényege, hogy  napközben, a rendszer által rögzített többórányi felvétel és sok ezer tranzakciós adat között igen hamar megtalálhatók azon gyanús események, melyek hibára vagy visszaélésre utalnak. A szoftver ezt úgy éri el, hogy a JUSTICE Security fejlesztői számos olyan keresési algoritmussal ruházták már fel nyomozószoftverüket, melyeket a közel évtizedes kasszafelügyeleti és nyomozati munkában szereztek az eddigi megbízóknál. Azaz a szoftverben rendelkezésre áll az a know-how, amivel tudható, hogy miként lehet elkövetni a kasszáknál olyan visszaéléseket  vagy vétlen hibákat, melyek leltárhiányt eredményeznek. Ezen automatikus nyomozati folyamatokat saját tapasztalatai alapján általában az adott megbízó is megosztja a fejlesztőkkel, és mivel a JUSTICE Security munkatársai fejlesztik és programozzák a rendszert, ezért az új felismerési algoritmusok pár nap alatt beintegrálhatók az ügyfél POSeidon rendszerébe.

Fontos szempont a kasszák illesztése is, mivel pénztárgépgyártók nem használnak egységes protokollt az adatkommunikációra. Egy Távol-Keletről származó import kasszafelügyeleti rendszer protokoll bővítése, kassza illesztése akár hosszú heteket vehet igénybe, mindez itthon a JUSTICE Securitynél csak napok kérdése. A romániai üzletlánc ezért is favorizálta a POSeidon kasszafelügyeletét, mert a rendszerintegrációt ugyanazon cég biztosította számára, mint aki a kivitelezésért, illetve a problémamentes beüzemelésért és követő támogatásért felel. A tervezéstől kezdve, a rendszerintegráción át, egészen a beüzemelésig és oktatásig egy kézben volt a folyamat, ami a JUSTICE Security Kft erőssége. E mellett a nyelvi lokalizálás sem volt probléma, a fejlesztők a magyar nyelv mellett bármilyen nyelvi adaptációt képesek rövid időn belül elkészíteni, és beintegrálni.

A megbízó tehát komoly szakmai felügyelet és támogatás mellett megvalósított projekt keretében vehette át saját kasszafelügyeleti rendszerét. A tapasztalatok alapján a POSeidon mind a gyors és hatékony leltárhiány csökkentésben, mind az üzletben alkalmazott élőerős szolgáltatások költségének optimalizálásában segít. Ott ugyanis, ahol jól megválasztott kasszafelügyeleti rendszer ellenőrzi a kasszazónákat, az eredményesebb munkához bizonyíthatóan kisebb létszámú, kevesebb óraszámú élőerős őrzés is elegendő.

Comments are closed