POSeidon nagy tételben

Nagyságrendekkel megugorhat a JUSTICE Security Kft. saját fejlesztésű POSeidon rendszerének értékesítése. Az ezzel járó hazai és nemzetközi kihívásokat a Biztonságpiac Évkönyvnek adott interjúban részletezte ügyvezetőnk, Kovács György. Az interjút teljes terjedelmében közöljük.

Manapság divat a piaci kihívásokra hivatkozni, de ha egy cég reálisan tervezheti, hogy termékéből 2017-ben többször annyit értékesíthet, mint az elmúlt tíz évben összesen, akkor az jóval több egy szimpla kihívásnál. A JUSTICE Security Kft. esetében pontosan ez a helyzet: Kovács György ügyvezető igazgató jogosan optimista, amikor a cég jövőjéről beszél.

A társaság életében mi jelentette a legnagyobb változást 2016-ban?
Egy nagyon komoly szervezetfejlesztésen vagyunk túl, főként a biztonságtechnikával foglalkozó csapat méretét és összetételét kellett újragondolni és fejleszteni. Erősítjük, bővítjük a kutatás-fejlesztést, emiatt sokkal intenzívebbé tettük a saját gárda ez irányú tevékenységét. Olyan nemzetközi kihívások előtt állunk, amelyeknek a korábbi felkészültséggel, szervezettséggel nem tudtunk volna megfelelni. A 2016. januári állapothoz képest mára megháromszoroztuk a létszámot, a négyfős csapat – a saját programozóinkat is beleértve – 12 fősre bővült.

Kovács György

Milyen kihívásokkal kell szembenézniük?
A piacelemzési előrejelzések és a szerződés-előkészítések alapján abban bízunk, hogy a közeljövőben akár ezres nagyságrendben is értékesíthetjük a saját fejlesztésű POSeidon rendszerünket. 

A bővülés kezeléséhez nemrégen vásároltunk egy vállalatirányítási rendszert is, mert az általunk telepített készülékek és eszközök nyomon követése és állapot-nyilvántartása már megoldhatatlan volt Excel-táblázatokkal.

Ezres nagyságrend? Nem túlzott ez az optimizmus?
A POSeidon kifejlesztése óta eltelt tíz évben mintegy 350 komplett rendszert értékesítettünk. Már 2017-ben is 500–1000 közötti megrendelésre készülünk, a következő években pedig ennek a többszöröse is reális elképzelés. Az üzleti potenciál előzetes elemzése azt mutatja, hogy minden korábbinál meredekebb értékesítési görbére számíthatunk.

Minek köszönhető ez a dinamikus felfutás?
A tudatos piacépítésnek. Ha visszatekintünk, egyértelműen látszik, hogy korábban az értékesítés volt a szűk keresztmetszet. Az elmúlt években a termék egyszerűen eladta magát, nem nagyon kellett piacépítéssel foglalkoznunk. Tavaly erősítettük az értékesítési vonalat is, ma már sokkal intenzívebb kereskedői tevékenységet folytatunk, ennek köszönhetően megtaláltuk azokat a vevőket is, akik nem jelentkeztek nálunk, de szükségük van a POSeidon rendszerre. Amióta elkezdtük proaktívan menedzselni az értékesítést, azóta vadonatúj üzleti lehetőségek is feltárultak előttünk.

Pontosan mi jelentette az áttörést?
Egy Európa-szerte ismert kiskereskedelmi lánc is felfigyelt a termékünkre, azóta már a keretfeltételekben is megállapodtunk. A Magyarországon is jelen lévő bolthálózatnak összesen mintegy tízezer kereskedelmi egysége van, ami érthetően óriási piacot jelent számunkra. A beszállítói szerződést már aláírtuk, most várjuk vissza a dokumentumokat Németországból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az anyacég „belistázta” magának a POSeidont, tehát a vállalat bármelyik áruháza megvásárolhatja azt.

Vannak már konkrét tapasztalatok? 
A szerződést egy kétéves németországi teszt előzte meg, azóta már Angliában is folyik a próbaüzem. Automata kasszával működő boltokban, éles körülmények között vizsgálják az eszközöket és a teljes rendszert, eddig kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptunk. Túl azon, hogy a megoldásunk kimutatja a pénztárosok visszaéléseit, a POSeidon rávilágít az értékesítési rendszerekben meglévő hiányosságokra is. Láthatóvá válik, hogy a pénztárosok milyen folyamatokat nem tartanak be, miből eredhetnek a hiányok. Hadd említsek egy egyszerű példát: ha a vevő odamegy a bevásárlókocsival a pénztárhoz, akkor ki kell pakolnia mindent. 

A POSeidon azt is látja, ha nem tett mindent a szalagra, és azt is, ha a kosárban maradt terméket nem olvassa be a pénztáros. A folyamat lényege, hogy a rendszerünk egybeveti a blokkinformációt és a pénztárat felügyelő kamera képét, így feltárhatók a visszaélések.

Ez azt jelenti, hogy a JUSTICE tevékenységében a hangsúly áttoldódik a POSeidon értékesítése felé?
Igen, a fókuszba egyre inkább a POSeidon kerül, és emiatt egyre fontosabb lesz a logisztika is. Fő tevékenységünk azonban az élőerős vagyonvédelem marad, ebből fordítjuk át a hajót a biztonságtechnológia irányába, ami azt jelenti, hogy magas szintű technológiai támogatás mellett adhatunk intelligens élőerős szolgáltatásokat.

Egy biztos pont a számlák tengerében 
A JUSTICE Security Kft. által kifejlesztett POSeidon Control System egy speciális pénztárellenőrző rendszer. Alkalmazásának célja elsősorban a kereskedelmi egységekben keletkező ismeretlen eredetű leltárhiányok csökkentése, illetve azok okainak feltárása. Az ismeretlen eredetű leltárhiányok összege Európában már 2013-ban is meghaladta a százmilliárd eurót, azóta még nagyobb veszteséget könyvelhettek el a kereskedők.

Comments are closed