Együtt ünnepeltek az emberek és azok, akik rájuk vigyáznak

Rendőrök tűzoltók és az általuk óvott lakosság együtt ünnepelt a VII. rendőr- és tűzoltó napon a Városligetben előző szombaton. Volt gyerekprogram, bemutatók, katasztrófavédelmi verseny.

 

rendőr találkozó

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendvédelmi Kara hallgatóinak fegyveres bemutatója,
MTI Fotó: Lakatos Péter

A  rendőri munka elismertségének legnagyobb fokmérője a lakosság elismerése – ezt Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya mondta az eseményen. Azt is mondta, hogy a főváros biztonságának felügyelete komoly és embert próbáló feladat, és a BRFK állománya mindent megtesz azért, hogy egyszerre szolgálja és védje a budapestieket és az ide látogatókat. Külön köszöntette azt a négyezer fiatalt, akik középiskolai rendészeti képzésben vettek részt és az ország számos pontjáról érkeztek az ünnepségre.

A rendezvénnyel megmutathatják, hogy nem csak a hétköznapok során dolgoznak együtt a szervezetek, hanem együtt is ünnepelnek. Erről már Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok , a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője beszélt a megnyitón. Szerinte tavaly csak a fővárosban 5 ezer esetben dolgoztak együtt a rendőrök és a tűzoltók. Külön megköszönte az önkéntes segítők munkáját is, külön megemlítve az önkéntes tűzoltókat, a polgárőröket, az önkéntes mentőszervezeteket és karitatív testületeket.

tűzoltó találkozó

Gyermekprogram a VII. Rendõr és tûzoltónapon
MTI Fotó: Lakatos Péter

A nap során bemutatót tartott a NAV Merkúr bevetési csoportja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendvédelmi Kara, és a gyerekprogramok mellett ekkor rendezték meg az országos katasztrófavédelmi ifjúsági verseny döntőjét is, ahol 40 diákcsapat összesen 200 résztvevője küzdött meg egymással.

Április 24-e, Szent György napja Magyarországon a rendőrség ünnepe, 1992 óta ezen a napon rendezik meg a rendőrség napját. Szent György segítő szentként, a bajba jutottak patrónusaként lett a rendőrök védőszentje. A magyar tűzoltók 1834. május 4. óta  emlékeznek meg védőszentjükről, Szent Flóriánról, aki a hagyomány szerint óvja őket a bajban. (MTI)

Comments are closed