5+1 fontos tipp a biztonságos online vásárláshoz

5+1 fontos tipp a biztonságos online vásárláshoz

A karácsonyi időszak közeledtével mindenki vásárlási lázban ég. A koronavírusnak is köszönhetően egyre jobban teret nyer a járvány szempontjából biztonságos online vásárlás, azonban más veszélyek leselkedhetnek rátok. Ezért néhány hasznos tippel készültünk, amelyekkel csökkenthetőek az online vásárlás kockázatai – hogy ne vegyüljön üröm az ajándékozás örömébe. 

  1. Nézd meg a webboltról posztolt véleményeket, és barátaid körében kérdezz utána, hogy vannak-e és ha igen, milyen tapasztalataik a vásárlásra kinézett webbolttal kapcsolatban.  
  1.   Vigyázz az e-mail fiókodba érkező kéretlen reklám tartalmú levelekkel és az azokban található linkekkel, hiszen sok csaló készít weboldalakat, azzal a céllal, hogy kicsalják a pénzed és az adataidat, mindenképpen kerüld el az ilyen linkekre való kattintást. (pl: Ingyen televízió, ingyen covid-19 teszt)
  2. A kétlépcsős azonosítás segít abban, hogy minél biztonságosabban vásárolj, hiszen így nem elég csak a bankkártya adataidat megadnod, hanem a vásárlás során telefonra küldött biztonsági kóddal is jóvá kell hagynod a vásárlást, így még nehezebb a bankkártyákkal visszaélni.
  3. Használj ár összehasonlító oldalakat, hiszen, ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen az valószínűleg átverés.
  4. Ha az óvatosság ellenére mégis valami baj történik, minél hamarabb értesítsd a bankodat, hiszen amennyiben az értesítés után történik újra valamilyen tranzakció, akkor már a banké a kockázat és nem tiéd.

5+1.  Azok az oldalak, amelyek linkje „http”-vel kezdődik kevésbé megbízhatóak, mint azok, amik „https”-el mivel azok az oldalak nem titkosítottak, így az azokon az oldalakon megosztott adatok és információk sokkal könnyebben feltörhetőek a hackerek által, így törekedj arra, hogy olyan oldalon vásárolj, aminek a linkje „https”-el kezdődik.

Comments are closed