A justice lett az év szava a Merriam-Webster szótár kiadója szerint

A Merriam-Webster szótárak kiadója minden évben választ egy szót, ami szerintük az év szava. 2018-ban ez a justice, azaz az igazság lett.

A kiadó azért döntött így, mert idén 74 százalékkal többen kerestek rá a szó meghatározására az adatbázisukban, mint 2017-ben, minden bizonnyal azért mert több társadalmi vitában is központi szerepet kapott a szó, sokan kerestek rá a racial justice, criminal justice és social justice szókapcsolatokra is.

Az Oxford Dictionaries közben a toxic-ot, azaz a mérgezőt választotta az év szavának, a Dictionary.com weboldal pedig a misinformationt (félreinformálás).

A Merriam-Webster év szava tavaly egyébként a feminizmus volt, idén pedig az igazság olyan szavakat előzött meg, mint a nacionalizmus (az erre a szóra keresések aránya 8000 százalékkal nőtt meg októberben, miután Trump azt mondta, hogy ő nacionalista), a pánszexuális (Janelle Monáe énekesnő definiálta magát pánszexuálisként), a lodestar (Sarkcsillag, miután szerepelt a New York Times elhíresült névtelen véleménycikkében, amiben a Trump kormányzat egyik alkalmazottja szidta az elnököt) vagy a Laurel (az interneten nagy utat bejáró Yanny-Laurel vita miatt). (CNN)

Forrás 444.hu

Comments are closed