BIZTONSÁG a raktártól a kasszáig

A Haszon magazinban interjú jelent meg Kovács György ügyvezetővel

BIZTONSÁG

a raktártól a kasszáig

Igen ritka párosítás a vagyonvédelem és a szoftverfejlesztés, márpedig ez a Justice Security Kft. két fő profilja. A 17 éve alakult cég ügyfelei kkv-k és multik – főleg a kereskedelmi szektorban –, idehaza és külföldön. A kft. ügyvezető tulajdonosa, Kovács György mondja el tapasztalatait a kisvállalati digitalizációról, szervezetfejlesztésről, agilitásról – és a kiskereskedelem „titokzatos” leltárhiányairól.

Speciális szoftverünk egy intelligens kasszafelügyeleti rendszer, amellyel megelőzhető a túl- és alulszámlázás meg az egyéb pénztári trükkök és tévedések. Még 2006-ban merült föl nálunk a POSeidon nevű rendszer alapötlete. Egyik biztonsági őrünk visszaélést gyanított a kasszánál, de nem tudta lefülelni az elkövetőt. A pénztáros a blokknyomtatóval trükközött: megszakította a műveletet, de igazinak tűnő nyugtát adott a vevőnek, míg a pénzt eltette. Mi a kiskereskedelemmel foglalkozó multiktól gyűjtöttünk be további eseteket, és mindezt lefordítottuk a matematika nyelvére. Az eredmény lényegében egy videorendszerrel integrált kockázatelemző szoftver, amely megmutatja a veszteség potenciális, külső és belső forrásait, és segít lezárni őket, átláthatóvá téve a folyamatokat. A rendszer hozzáadott értéke még, hogy a kulcsadatok elemezhetők kereskedelmi és marketingszempontból. Mi pedig mindeközben a kiskereskedelem biztonsági specialistái lettünk.

Láttuk, hogy jó úton járunk és jó ez a termék, amelybe – ha mindent összeszámolunk – több száz évnyi szakmai tapasztalatunk sűrűsödik össze. De tovább akartunk lépni, és kapcsolatba léptünk a Kürt Akadémiával. Az általuk is javasolt szervezetfejlesztés eleinte egyszerűnek tűnt, de igazából egy év után szembesültünk az átalakulás nehézségeivel. És közben komoly meglepetések is értek, például amikor megvizsgáltuk, hogy minden termékünk, szolgáltatásunk jövedelmező-e. Meghökkentő volt, mennyi pénzt égettünk el miattuk. Szoftveres üzletágunkat szintén átalakítottuk, most már külsős és belsős fejlesztőink is vannak. Az eredmény nem maradt el: bár a szokatlan kihívások miatt ezt az üzleti évet veszteségesre terveztük, már az első félév nyereséges lett. Ahogy a szervezet fejlesztése, úgy a digitalizáció sem állhat meg nálunk, például a belső intelligens szolgálatszervező rendszerünk nemcsak számunkra hasznos, hanem az ügyfeleknek is. Ezzel a szolgálatot a valóban kockázatos időszakokra tudjuk sűríteni, ami nemcsak költségoptimalizáció, ha- nem egyúttal a munkaerőgondokon is segít. A megrendelő pedig jobban látja, hogy értékes védelmet kap a pénzéért. Munkánk megköveteli az agilitást, mert a védelem és az elkövetés módszerei, eszközei folyton versengenek egymással. Egyébként nemzetközi statisztikák szerint az „ismeretlen eredetű” leltárhiány 70 százalékát az adott kereskedőcég belső problémája okozza. Ez persze nem mind lopás, lehet szervezési, nyilvántartási hiba is. Mi viszont meg tudjuk mondani, miből tevődik össze, hol, mivel vagy kivel van gond. A dolgozókat is érdekeltté téve az adott bolt kedvezően alacsony hiányt érhet el. A kockázatok folyamatos elemzésével kiderülhet például, miért fogy az olcsó termékekből hirtelen sokkal több, miközben a raktáron mégis túl sok van belőlük, a drága műszaki cikkekből viszont hiány. E mögött ugyanis az átcímkézés trükkje áll. Kasszafelügyeleti szoftverünkkel a hannoveri Cebiten is ott voltunk júniusban (ez Európa legnagyobb digitalizációs és innovációs kiállítása – a szerk.), mivel a Magyar Nemzeti Kereskedőház meghívott minket a nemzeti pavilonba. Hasznos volt látni a fő trendeket, például a videoképek feldolgozásában. A GDPR-megfelelőséghez ezeket mi is felhasználjuk a POSeidon rendszer legújabb verziójában. Az új trendekhez igazodva kifejlesztjük az öntanuló termékfelismerő modult is.

Úgy foglalnám össze, hogy a mi szakmánkban – mint a kkv-szektor sikeres szereplőinél általában – a tanulás, a szervezetfejlesztés állandó és el nem odázható feladatok. Stratégiai célunk, hogy termékeink, szolgáltatásaink igénybevételével a kereskedelem biztonságossá és átláthatóvá váljon a hazai és a nemzetközi piacon. Ennek érdekében nekünk is folyamatosan „öntanulóknak” kell lennünk, nem csak a szoftvereinknek.

KOVÁCS GYÖRGY:

ÁTLÁTHATÓSÁG ÉS

KOCKÁZATELEMZÉS

_DSC0185_K

Comments are closed