Körözött bűnözőket sikerült rendőrkézre juttatni

A JUSTICE Security munkatársai egy régóta körözött bűnbandát buktattak le. Az összehangolt felderítési tevékenység ismét bizonyított.

A társaságunk által őrzött áruházakban szolgálatot teljesítő vagyonőreink rendszeresen megosztják egymással a sikeresen megakadályozott lopások részleteit. Így kollégáink friss és fontos információk birtokában hatékonyan tudnak fellépni a bolti lopásokból élő bűnözőkkel, illetve bűnszervezetekkel szemben. Az elkövetési módszerekre, és az elkövetők személyleírására vonatkozó adatokat minden érintett szolgálati helyre eljuttatjuk. Így történt ez 2012. év elején is.

Egy Budapest közeli nagyáruházban szolgálatot teljesítő vagyonőreink a parkolóban gyanúsan viselkedő három tagú csoportot észleltek. A parkolóban álló, üres gépjárművek ablakain nézegettek be, látszólag céltalanul bolyongtak, majd vagyonőreink figyelmét észlelve gépkocsijukhoz siettek és a helyszínről elhajtottak. Az áruház kamerarendszerén visszanézett felvételek alapján kollégáink felismerték, hogy a három tagból álló banda azonos azokkal az elkövetőkkel, akik a megelőző két nap során, az őrzés nélküli időszakban nagy értékű termékeket tulajdonítottak el az áruházból.

Ezt követően vagyonőreink felvették a kapcsolatot a településen található, szintén társaságunk által őrzött kereskedelmi egységekben szolgálatot teljesítő kollégákkal, akik a személyleírások, továbbá a gépjármű részletes jellemzése alapján szintén felismerték az elkövetőket. A megosztott információk alapján egyértelművé vált, hogy a csoport rendszeresen és több helyszínen lopott, azonban tetten érni még nem sikerült őket, személyazonosságuk nem került megállapításra. Vagyonőreink szakmai vezetője, az összegyűjtött információkkal és az áruházból származó kamerafelvételekkel megtette az – egyelőre beazonosítatlan – csoport tagjai ellen a feljelentést.

A történet azonban itt nem ért véget! Pár nappal később egy Pest megyei településen lévő áruházban ellenőrzést végrehajtó területi vezetőnk felismerte a csoport tagjait és az általuk használt gépjárművet az áruház parkolójában. A csoport mindhárom tagja éppen akkor távozott az áruházból, amikor kollégánk a helyszínre érkezett. Munkatársunk azonnal értesítette a rendőrséget és felderítési céllal a csoport után indult. Miután kollégánk a rendőröknek „forró dróton” előadta a teljes történetet és tájékoztatta őket a csoport aktuális tartózkodási helyéről, a hatóságnak sikerült egy közúti ellenőrzést megszervezni. A közúti ellenőrzés során a csoport tagjai beazonosításra kerültek és a rendőrjárőrök megállapították, hogy a csoport két tagja ellen körözés van érvényben. Őket a rendőrség azonnal előállította. Az elfogott bűnözők ügye jelenleg bírósági szakaszban van, melynek során kiderült, hogy a csoport tagjai rendszeresen követtek el vagyon elleni bűncselekményeket (lopás, autók feltörése stb.).

A fenti eset is igen jól példázza, hogy a megfelelő színvonalon képzett és aktívan foglalkoztatott vagyonőrök alkalmazásával, valamint folyamatos felderítő-elemző vezetői tevékenységgel hatékonyan lehet fellépni a szervezett bűnözői csoportokkal szemben.

Comments are closed